ZMOS a vláda sa zhodli na systéme navýšenia podielových daní

29.05.2014 Bratislava

Bratislava 29. mája (TASR) – Najdôležitejším záverom bratislavského snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorý sa konal v týchto dňoch Bratislave, bola zhoda delegátov na postupe pri navýšení podielových daní.

Na dnešnej tlačovej konferencii to pri predstavení priorít, ktoré snem formuloval, uviedlo vedenie ZMOS na čele s jeho predsedom Jozefom Dvončom.

Podľa podpredsedu ZMOS Michala Sýkoru je dôležité, že delegáti snemu súhlasili so systémom, na ktorom sa dohodol ZMOS s vládou v predchádzajúcich dňoch. Mestá a obce budú mať od 1. januára 2016 garantované podielové dane vo výške 70,3 percenta, pričom už v roku 2015 dôjde k navýšeniu oproti súčasnému stavu. "Je dôležité, že sme sa na tomto zhodli, toto je línia, aby sme si nevytvárali nejakú novú filozofiu," uviedol Sýkora.

Medzi prioritné oblasti a závery, ku ktorým ZMOS na svojom sneme dospel, je presadzovanie požiadaviek v oblasti verejného obstarávania. "Predovšetkým ide o úpravu limitov, aby sme mohli najmä v oblasti prác, tovarov a služieb viac zapojiť miestnych podnikateľov, aby to verejné obstarávanie nebolo určené len pre veľké spoločnosti," uviedol Sýkora.

Dôležitou ostáva pre ZMOS aj oblasť sociálnych služieb a komplexná systémová novela zákona o sociálnych službách. "Verím, že sa so štátom dohodneme na takejto novele, ktorá zabezpečí naozaj vykonateľný výkon týchto kompetencií, teda, že spolu s kompetenciou dostaneme aj prostriedky," spresnil podpredseda ZMOS.

Združenie sa takisto bude zasadzovať o to, aby v prípade čerpania peňazí z eurofondov boli v novom programovacom období 2014-2020 zohľadnené potreby a skúseností miest a obcí. "Verím, že sa celý proces pri čerpaní eurofondov pre nás zjednoduší," uviedol Sýkora. V oblasti školstva chce ZMOS najprv o menách v oblasti legislatívnych úprav diskutovať na úrovni združenia a ministerstva školstva. "Samosprávy majú záujem o to, aby boli posilnené postavenia zriaďovateľov, aby sme neboli len štatistami, ale mohli viac ovplyvňovať chod týchto škôl," predstavil zámer ZMOS jeho podpredseda.
 

Vyberte región